Browsed by
Month: April 2019

ASI Past and Sample MCQs Past Papers

ASI Past and Sample MCQs Past Papers

ASI Past and Sample MCQs Past Papers
1). The word Muhammad (SAW) as a name has been mentioned in Quran only:
(b) Four times

2). Khateeb –ul-Anbia as a title of:
(d) Hazrat Shoaib (AS)

3). A Verse of the Holy Quran indicates the name of:
(d) Hazrat Zaid (RA)

4). Masjid Zu Qiblatain is situated in
: (a) Madina
5). Which Surah of Quran has Bismillah twice:
(b) Al Namal

6). Sadaq-e-Eid-ul-fitr has been proclaimed in the year:
(a) 2 Hijri

7). Imam-e-Dar-ul-Hijrat was a title of:
(b) Imam Malik

8). Ameen –ul-Umat is the title of Hazrat:

(c) Abu-ubaida bin Al jaraah (RA)
9). Arafat gathering is held on:
(b) 9 Zil hajj

10. How much Surah the Quran contains:

c. 114

11- The Nisab of Zakat in gold is
: c. 7 ½ Tolas

12. The original name of Imam Bukhari is:
d. Muhammad bin Ismail

13. Makka was conquered in:
d. 8 A.H

14. Jami-i-Quran is taken for: c.
Hazrat Usman (R.A)

15. Pious-Caliphate lasted for about:

c. Thirty Years
16. Abyssinia is the old name of:
(a) Egypt (b) Iran(c) Iraq (d) Jordan
17. Deficiency of Vitamin C causes:
(a) Scurvy (b) Beri Beri (c) Color Blindness (d) …….
18. NATO consists of …… member countries.
(a) 28(b) 27(c) 26(d) 30
19. Baku is the seaport on;
(a) Black Sea (b) Caspian Sea (c) Mediterranean Sea (d) Red Sea
20. Which of the following is largest country of South America?
(a) Argentina (b) Brazil (c) Colombia (d) Chile

21. when East Pakistan separated from West Pakistan?
(d) 16th December 1971
22. when the Simla Accord was signed?
(a) January 1972
(b) March 1972
(c) July 1972
(d) October 1972

23. Mr. Bhutto represented Pakistan in Simla Agreement, who participated from India?
(a) Mr. Rajiv Gandhi
(b) Ms. Indra Gandhi
(c) Mr. Narsimha Rao
(d) Lal Krishan Advani

24.What is the total area of Pakistan?
( (b) 796096 sq km

25. In which continent of world Pakistan is situated?
(a) Asia
26. What is length of Pakistan-India border?
(c) 1610 km

27. What is the name of Pakistan-India border?
(d) Line of Control (LOC)

28. Which country is located in north of Pakistan?
(c) China

29. What is height of K-2?
(b) 8611 Meters

30. What is the original name of K-2?
(c) Godwin Austin

31. after how many years did Pakistan get her first constitution?

(c) 9 years

32. what document was firstly drafted to give pace to constitution making process?
(d) Objective Resolution

33. when the Constituent Assembly passed the Objective Resolution?
(b) 12th March 1949

34. when Mohammad Ali Bogra presented Bogra Formula in the assembly?
(a) January 1953
(b) April 1953
(c) September 1953
(d) October 1953
35. who was Mohammad Ali Bogra?
(a) Prime Minister
36. what is the other name of Mohammad Ali Bogra Formula?
(a) New Law of Pakistan
(b) Pakistan Report
(c) Third Report
(d) Constitutional Formula
37. when first constitution of Pakistan was enforced?

(b) 23rd March 1956

38. according to 1973 constitution who elects Prime Minister?
(b) National Assembly

39. in which constitution Bicameral Legislature was provided for the first time?

(d) 1973

Q No: 40. When did Pakistan become member of United Nations?
(d) 30th Sep 1947

Q No: 41. Which country opposed Pakistan‘s membership in United Nations?

(c) Afghanistan

. 42-The scientist who first discovered that the earth revolves round the sun was
c. Copernicus

43. Alexander Fleming discovered
a. Penicillin

44.Which instrument is used to measure pressure?
c. Manometer

45. What does Angstrom measure?
d. Speed of ships

46. Light year is related to
c. Distance

47- old name of iraq?
mesopotimia
48-blood is red due to ?
haemoglobin

49-marian trence situated near?
philpines

31- headquarter of ghandhara civilization is?
texila

50- head quarter of saarc is situated at?
khatmand

51- maximum wool produceing country is? australia
52- official religion of japan is ?
shintoism
53- which element use for producing nuclear fuel?
urinium
54- who many rakkhu in 30 paraa of quran
39
55-which is less conducter
1- iron, 2-copper 3- silver 4- wood
56-nigara fall lies b/w
u.s.a and canida
57- which is smallest country of world among area
san marino

58-holy prophet pbuh appoited governer of yeman for collection zakat?
hazrat muaz bin jabal

59. Which international environmental pressure group was founded in 1971?
Greenpeace.

60. What is the capital of Morocco?
Rabat.

61. How many balls are on the table at the start of a game of pool?
Sixteen.

62. In which country is the volcano Mount Aso?
Japan.
63. What name is given to inflammation of one or more joints, causing pain, swelling and restriction of movement?
Arthritis.

64. Which mineral is the main source of mercury?
Cinnabar.
65- Diamond is an allotropic form of…….?
Ans. Carbon

66. The element common to all acids is…………?
Ans. Hydrogen

67. Gobar gas contains mainly ………….?
Ans. Methane

68 The most malleable metal is………..?
Ans. Gold

69 Which element is used in Beauty Parlors for hair setting?
Ans. Sulphur

70. From which mineral is radium obtained?
Ans. Uranium

71 What is laughing gas ?
Ans. Nitrous Oxide
72) Which is the longest river of America?
b) Mississippi
73) Don is river of ?
b) Russia
74) What is the length of khyber pass?
c) 56 km

75) Longest glacier of the world is Lambert situated in Antarctica, what is it’s length?
a) 320 Miles
76) Which of the following lake is most polluted lake in the world?
d) Lake eire
77) Tugela water fall is present in?
b) South Africa
78) Gota canal is the ship canal situated in ?
c) Sweden

Give synonyms of the following
79. Assiduous
(a) Idle (b) Diligent (c) Defective (d) Deficient
80. Fuss
(a) Effort (b) Unnecessary Excitement (c) Grief (d) Joy
81. Placid
(a) Repulsive (b) Horrid(c) Obnoxious (d) Calm
82. Naïve
(a) Simple (b) Artful (c) Adroit (d) Disingenuous
83. Immaculate
(a) Juvenile (b) Infinite (c) Flawless (d) Contaminated
84. Collusion
(a) Consistent (b) Conflict (c) Confrontation (d) Connivance
Give antonyms of the following:
85. Prosperity
(a) Rich (b) ……. (c) …….. (d) Adversity
86. Conscientious
(a) ……. (b) Care free (c) …….. (d) Careful
87. Scant
(a) ……. (b) Slender (c) …….. (d) ………
88. Tender
(a) ……. (b) Kind (c) …….. (d) ………

89. Author of “Paradise Lost & Paradise Regained” was:
(a) Maxim Gorki (b) William Wordsworth (c) John Milton (d) Shelley
90. Asgheri aur Akbari kis novel k do mash’hoor kirdar hain?
(a) Tota Kahani (b) Aag ka dirya (c) Mira-Tul-Aroos (d) Raja Gidh
91. “Shikwa aur Jawab-e-Shikwa” Iqbal k konsay kalam main hain?
(a) Bal-e-Jibreel (b) Armaghan-e-Hijaz (c) Zarb-e-Kaleem (d) Bang-e-Dara
92. Altaf Hussain Hali kis k sha’agird thay?
(a) Iqbal (b) Sir Sayyed (c) Zouq (d) Ghalib
93. Waqa-e-Karbala kis hijri main howa?
(a) 58 hijri (b) 54 hijri (c) 61 hijri (d) 50 hijri
94. Drama kis zaban ka lafaz hai?
(a) Lateeni (b) Farsi (c) Arabic (d) Greek
95. “Khateeb-ul-Amnbia” kis paighmber ka laqab tha?
(a) Hazrat Ibraheem (A.S) (b) Hazrat Noah (A.S) (c) Hazrat Moosa (A.S) (d) Hazrat Shoaib (A.S)
96. Hazrat Sulaiman (A.S) ki hum asar Malkah Sa’ba ka asal naam kia tha?
(a) Maryam (b) Ammana (c)…….(d) Balqees
97. (4-4)20+5 is equal to:
(a) 25 (b) 20 (c) …….. (d) ………
98. 2(13+10)-3(14-5) is equal to:
(a) 19(b) 20 (c) ……… (d) ………
99. There is 1kg and 792g of barrel oil in 2 containers, what will be the quantity if we divide it in 4 boxes:
(a) 360g (b) 448g (c) 580g (d) ………
100. If 15 men complete a work in 25 days, then 20 men will complete that work in how much days:
(a) 12 days (b) 15 days (c) ……… (d)

Every Day Science MCQ,s

Every Day Science MCQ,s

1. Which is the outermost planet in the solar system?
A. Mercury

B. Pluto
C. Neptune

D. Uranus
2. The SI unit of charge is:
A. Ampere

B. Coulomb
C. Ohm

3. Very High Frequency (VHF) have ____ wavelengths.

A. shorter
B. shortest

C. longer
D. longest

4. Long-sight defect could be corrected by using _____
lens.

A. concave

B. convex
C. diverging

D. none of these
5. Deficiency of Vitamin-A results in:

A. night blindness
B. rickets
C. scurvy

D. hair fall
6. For a fixed mass of gass at constant temperature, if we decrease volume, the pressure will:
A. also decrease

B. increase
C. remains constant

D. none of these
7. The lifespan of Red Blood Cells is ___ days.
A. 60

B. 120
C. 180

D. 240
8. The density of water is:
A. 1 g/cm3
B. 1.5 g/cm3
C. 2 g/cm3
D. none of these
9. Radioactivity was discovered by:
A. Kelvin

B. Thomson
C. Rutherford

D. Bacquerel
10. A device which converts chemical energy into electrical energy is called:
A. motor
B. generator

C. moving-coil meter
D. Battery

11. The Sun is a:
A. Star
B. Planet

C. Asteroid

D. Meteor
12. The average adult has a blood volume of about ___
liters.

A. 4

B. 5

C. 6

13. The most abundant element in the universe is:
A. Oxygen

B. Hydrogen
C. Carbon Dioxide

D. Silicon
14. The most abundant element in the Earth’s crust:
A. Oxygen

B. Hydrogen
C. Carbon Dioxide

D. Silicon
15. Each day human body breathe in ___ liters of air.

A. 5,000 to 10,000
B. 10,000 to 15,000

C. 15,000 to 20,000
D. 20,000 to 25,000
16. Deficiency of Vitamin-D results in:

A. night blindness
B. rickets

C. scurvy
D. hair fall

17. The SI unit of “pressure” is:
A. pascal
B. joule

C. tesla
D. henry

18. The most densest substance on the Earth is:
A. Platinum

B. Copper
C. Steel

D. Osmium
19. A camera uses a _____ to form an image.
A. convex lens

B. concave lens
C. condenser lens

D. none of these
20. Which from the following is NOT a conductor?
A. Aluminium

B. Silicon
C. Graphite

D. All are conductors
21. CNG stands for?
A. Converted Natural Gas

B. Conduced Natural Gas
C. Conducted Natural Gas

D. Compressed Natural Gas
22. Which from the following is true for “Sound”?

A. Sound cannot travel through a vaccum
B. Sound cannot travel through gases
C. Sound cannot travel through liquids

D. Sound cannot travel through solids
23. When white light is passed through a prism, it splits into ___ colours.
A. 5
B. 6

C. 7

D. 8
24. 1 nanometer = ?
A. 10-3 meter
B. 10-6 meter
C. 10-9 meter
D. 10-12 meter

25. Instrument used for measuring very high temperature is:
A. Pyroscope
B. Pyrometer

C. Seismograph
D. Xylometer
26. Sound waves are ___ waves.

A. Transverse
B. Electromagnetic

C. Longitudinal
D. none of these
27. The lifespan of White Blood Cells is ___ days.

A. 1
B. 2

C. 3
D. 4
28. The fluid part of blood is known as:

A. plasma
B. platelets

C. blood cells
29. X-rays were discovered by:

A. Rontgen
B. Thomson
C. Rutherford

D. Bacquerel
30. The speed of light is:

A. 280,000 km/s
B. 300,000 km/s

C. 320,000 km/s
D. none of these

31. During winter in cold countries, the ____ is mixed to melt the ice on the icy roads.

A. Salt

B. Chlorine
C. Carbon dioxide

D. Water
32. In a very low temperature which from the following will freeze at last?
A. River water
B. Canal water

C. Sea water
D. Water in a lake
33. The nearest planet to the Earth is:

A. Venus
B. Mercury

C. Mars
34. The planet that moves round the Sun at the highest speed is?
A. Jupiter
B. Venus

C. Mars
D. Mercury

35. In general, Comets have _____ orbits.
A. Elliptical
B. Highly elliptical

C. Circular

D. Parabolic
36. GPS is an abbreviation for?
A. Global Poles System
B. Global Poly Siliconium Store

C. Global Positioning System

37. Oxidation is a chemical reaction involving:
A. Gain of Electrons

B. Loss of Electrons
C. Gain of Protons

D. Loss of Protons
38. At night, Plants intake ____ and release:

A. Oxygen – Carbon dioxide
B. Carbon dioxide – Oxygen
C. Oxygen – Carbon monoxide

D. Carbon monoxide – Oxygen
39. Urine is produced in:

A. Kidneys
B. Lungs
C. Large intestine

40. Blood is cleaned by:
A. Lungs

B. Liver
C. Heart
D. Kidneys

41. The position of an element in the Periodic Table is determined by its ____ number.

A. Electron
B. Proton

C. Neutron
D. Positron
42. The salinity of sea water is determined by the amount of common salt (Sodium Chloride) in
___ of sea water.

A. 1 gram
B. 10 grams

C. 1 kg
D. 10 kg

43. The planet which is easily visible from the Earth is?

A. Mercury

B. Venus
C. Mars

D. Jupiter
44. The Great Spot is on the planet:
A. Saturn

B. Venus
C. Mars

D. Jupiter
45. The Great Spot is a:
A. Mountain

B. Desert
C. Frozen Carbon dioxide

D. Storm
46. The bodyguard of the Earth is ____ that save the Earth from many Comets and Asteroids.
A. Mars
B. Saturn

C. Uranus
D. Jupiter

47. 1 light year = ?
A. 9.5×106 km
B. 9.5×109 km
C. 9.5×1012 km
D. 9.5×1018 km
48. The planets visible to us without using a telescope are:

A. 3

B. 4

C. 5
D. 6

49. According to Big Bang Theory, the Universe began about ______billion years ago.
A. 10 – 20
B. 20 – 30

C. 30 – 40
D. 40 – 50
50. Biosensor is used to measure?

A. Blood glucose level
B. The body pH value

C. Amount of hemoglobin
D. Salinity in Urine
51. Einstein’s famous equation which states that mass and energy are interchangeable is?

A. E = mc2
B. E = cm2
C. M = ec2
D. M = ce2
52. The SI unit of electric current is?
A. Coloumb

B. Ampere
C. Volt

D. Watt
53. The principal constituent of the atmosphere of the Earth is?

A. Oxygen
B. Carbon

C. Hydrogen
D. Nitrogen

54. What is Dry Ice?
A. Solid Oxygen

B. Solid Carbon Dioxide
C. Solid Hydrogen
D. Solid Nitrogen

55. What are the primary colours?
A. White, Black, Blue

B. Red, Yellow, Blue
C. Red, Orange, Blue
D. Red, Green, Blue

56. Digestion of food is completed in the:
A. small intestine

B. large intestine
C. Liver
57. Carrot is good source of Vitamin?

A. A
B. B complex

C. C
58. For proper formation of teeth, ___ is essential.

A. iodine
B. copper
C. fluorine

D. iron
59. Deficiency of _____ causes loss of appetite and poor growth.
A. zinc
B. iodine

C. copper

60. Meteorology is the study of?
A. seasons
B. atmosphere
C. air and sounds

D. winds and clouds

61. The Carbon Dioxide in the atmosphere, by volume, is
A. 0.03%
B. 3%

C. 13%
D. 30%
62. Diamond is an allotropic form of

A. Carbon
B. Hydrogen

C. Nitrogen
D. Silicon
63. The SI unit of Heat is

A. Watt
B. Volt

C. Joule
D. Newton
64. The good sources of Vitamin-A are

A. green leafy vegetables
B. seeds

C. fresh vegetables and fruits
D. sea foods

65. The good sources of Vitamin-B Complex are
A. green leafy vegetables
B. seeds

C. fresh vegetables and fruits
D. sea foods

66. The good sources of Vitamin-C are
A. green leafy vegetables

B. seeds
C. fresh vegetables and fruits

D. sea foods
67. The good sources of iodine are
A. green leafy vegetables

B. seeds
C. fresh vegetables and fruits

D. sea foods
68. The gas, known as “laughing gas”, is
A. Cabon Dioxide

B. Sulfur Dioxide
C. Nitrous Oxide

D. Sodium Oxide
69. The source of oxygen in photosynthesis is
A. water

B. salts
C. minerals

70. The instrument used to measure wind speed is

A. Anemometer

B. Barometer
C. Hydrometer
D. Hygrometer

71. The natural fats and oils are composed of
A. Carbon, Hydrogen and Oxygen

B. Carbon, Hydrogen and Nitrogen
C. Carbon, Oxygen and Nitrogen
D. Hydrogen, Oxygen and Nitrogen

72. The energy value of food is measured in

A. Joule
B. Calories
C. Tesla
D. Proteins

73. Wind energy is the _____ energy.
A. Potential

B. Transverse
C. Kinetic

D. Mechanical
74. Who is considered the founder of meteorology?
A. Aristotle

B. Plato
C. Einstein

75. Water covers _____ of the Earth’s surface.
A. 60%
B. 65%

C. 70%
D. 75%

76. In general, wind speed of 105–137 caused
A. minor or no damage
B. considerable damage

C. severe damage
D. extreme damage

77. Acid rain is mainly caused by emissions of ____ in the atmosphere.
A. Sulfur Dioxide and Potassium Nitrate
B. Sulfur and Charcoal
C. Nitrogen Oxide and Potassium Nitrate

D. Sulfur Dioxide and Nitrogen Oxide
78. About 50% of the Earth’s crust, including the waters on the Earth and atmosphere, is
A. Oxygen

B. Cabon Dioxide
C. Silicon

D. Clay
79. The fourth state of matter is
A. Water

B. Salts
C. Vapours

D. Plasma
80. The device used to convert Alternate Current into Direct Current is called
A. Anemometer
B. Battery

C. Galvanometer
D. Rectifier
81. In night, when photosynthesis is stopped, plants

A. take in Carbon Dioxide
B. take in Oxygen

C. give off Carbon Dioxide
D. give off Oxygen

82. During photosynthesis, plants
A. take in Carbon Dioxide
B. take in Oxygen

C. give off Carbon Dioxide
D. give off Oxygen

83. ____ are called the powerhouses of the cell.
A. Mitochondria
B. Vesicles

C. Lungs

D. Liver
84. Mitochondria contain their own supply of
A. DNA
B. Amino acids

C. Vitamins

85. The first chemical explosive, Gunpowder, is a mixture of
A. Sulfur, Charcoal and Nitrogen Oxide
B. Sulfur, Charcoal, and Potassium Nitrate

C. Sulfur and Charcoal
D. Charcoal and Potassium Nitrate
86. The number of oscillations per second is called:

A. hertz
B. waves

C. pitch
D. frequency
87. Sound waves from a loudspeaker are caused by

A. frequency
B. vibrations

C. pitch
D. amplitude
88. The guitar has ___ strings.

A. 4
B. 5

C. 6
D. 7

89. The device used to measure movements of the heart is

A. Cardiograph

B. Seismograph
C. Hydrometer

D. Hygrometer
90. The unit used to measure ‘Pressure’ is

A. pascal
B. newton

C. watt
D. tesla
91. There are ____ methods of heat transfer.

A. 3
B. 4

C. 5
D. 6
92. Which from the following is NOT a method of heat transfer?

A. Conduction

B. Convection
C. Radiation
D. All are methods of heat transfer

93. If we heat one end of metallic rod, the other end gets hot. The method of heat transfer is
A. Conduction
B. Convection

C. Radiation
94. A person seated in front of a fire receives heat by
A. Conduction

B. Convection
C. Radiation

D. None of these
95. The unit used to measure ‘magnetic flux’ is
A. pascal

B. farad

C. weber
D. henry
96. Battery was invented by
A. Volta

B. Hero

C. Fermi
D. Maiman

97. The most abundant element in the earth’s crust is oxygen. The second most abundant element in the earth’s crust is

A. Hydrogen

B. Nitrogen
C. Brass
D. Silicon

98. The nearest planet to the Sun is
A. Mercury

B. Venus
C. Mars
D. Jupiter

99. Bronze is an alloy of
A. Iron, Carbon

B. Copper, Tin
C. Nickel, Zinc
D. Mercury, Lead

100. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are:

A. Isotopes
B. Isomers

C. Electrode
D. Compound
101. One way of transfer of heat energy is ‘convection’ which occurs in
A. Liquids only

B. Gasses only
C. Liquids and gasses

D. Liquids, gasses and solids
102. Which from the following is incompressible?

A. Solids
B. Liquids
C. Gasses

D. All are compressible
103. The key factor in determining the weather is the quantity of ____ in the atmosphere.

A. Water vapour
B. Oxygen

C. Carbondioxide
104. The entropy of the universe is

A. Increasing
B. Decreasing
C. Constant

105. Which from the following methods of heat transfer can take place in a vaccum?
A. Canduction
B. Convection

C. Radiation
D. All
106. Neutrons were discovered by

A. Einstein
B. James Chadwick

C. F.W. Aston
D. Rutherford
107. Mass Spectrograph was invented by

A. Einstein

B. James Chadwick
C. F.W. Aston
108. Nucleus was discovered by
A. Einstein

B. James Chadwick

C. F.W. Aston
D. Rutherford

109. Which is the process of science?
A. Observation > Experiments > Hypothesis

B. Hypothesis > Observations > Experiments
C. Observation > Hypothesis > Experiments

D. Experiments > Observations > Hypothesis
110. Salty water can be made pure by the method of
A. filtration

B. evaporation
C. chromatography

D. Distillation
111. The unit of efficiency is

A. Volt

B. Watt
C. Joules

D. None of these
112. Which from the following is NOT a stored energy?
A. Thermal

B. Gravitational
C. Elastic potential energy

D. Chemical
113. Energy can be converted from one form to another, but all energy ends up as
A. Kinetic energy
B. Potential energy

C. Heat energy
D. Chemical energy

114. A battery converts _____ into electrical energy.
A. Potential energy

B. Chemical energy
C. Nuclear energy

D. Mechanical energy
115. Which from the following is NOT a renewable energy resource?

A. Geothermal
B. Biomass

C. Solar
D. Nuclear
116. Which from the following is NOT a non-renewable energy resource?

A. Coal

B. Natural gas
C. Nuclear
D. Geothermal

117. Current is the flow of
A. Electrons

B. Protons
C. Neutrons

118. The unit of current is
A. Volt
B. Ampere

C. Ohm
D. Watt

119. To prevent electric shocks, a/an ____ is placed in the circuit.

A. Amneter

B. Voltmeter

C. Fuse
D. Diode
120. Electrons were discovered by
A. James Chadwick

B. J.J. Thomson

C. F.W. Aston
D. Rutherford

121. When molten rock cools and solidifies, the ____ are formed.
A. igneous rocks
B. satimantary rocks

C. metamorphet rocks
122. Molten rock below the surface of the Earth is called?
A. Lava

B. Magma
C. Crystals

D. Granite
123. Molten rock above the surface of the Earth is called?
A. Lava

B. Magma
C. Crystals

124. The metal which is liquid at room temperature is?
A. Zinc
B. Nickle

C. Lead
D. Mercury

125. Between the melting point and boiling point of a substance, the substance is a?
A. Solid
B. Liquid
C. Gas

D. Crystal
126. The boiling point of alcohol is

A. 78 oc
B. 86 oc
C. 94 oc
127. The visible cloud of dust and gas in space is:

A. White Dwarf
B. Supernova
C. Nebula

128. The average salinity of the Earth’s oceans in 1 kilogram of sea water is about _____ g of salt.

A. 90
B. 25
C. 30

D. 35
129. The most abundant substance that constitutes the mass of the Earth is?
A. Iron
B. Oxygen

C. Nitrogen
D. Silicon

130. The Earth’s atmosphere is divided into _____ main layers.

A. 4
B. 5
C. 6

D. 7
131. Rocks which are formed by high temperature and pressure on existing rocks over a period of time are called _____ rocks.

A. igneous

B. metamorphic

C. sedimentary
D. crystal
132. Marble and slate are examples of
A. igneous rocks

B. metamorphic rocks

C. sedimentary rocks
D. crystals

133. Sandstone and limestone are examples of
A. igneous rocks

B. metamorphic rocks
C. sedimentary rocks

D. crystals
134. Absolute zero, which is the lower limit of the thermodynamic temperature scale, is equivalent to ______ on the celsius scale.

A. -273 oc
B. 0 oc
C. 100 oc
135. The diameter of the Earth’s equator is larger than the pole-to-pole diameter by

A. 40 km

B. 43 km
C. 46 km
D. 49 km

136. The Tectonic Plates of the Earth lies in
A. Inner Core

B. Outer Core
C. Lithosphere

D. Asthenosphere
137. There are ____ major tectonic plates.
A. 4

B. 5
C. 6

D. 7
138. The fresh water on the Earth is ___ of the total water.

A. 2.5%

B. 5%
C. 7.5%
D. 10%

139. The Ozone Layer lies in the
A. troposphere

B. stratosphere
C. mesosphere
D. thermosphere

140. The Earth’s atmosphere is divided into
________ layers.

A. 4
B. 5
C. 6

D. 7
141. Which type of rock may contain fossils?

A. Igneous
B. Metamorphic

C. Sedimentary
D. Crystals
142. The mass is highly concentrated form of

A. Weight
B. Energy

C. Force
D. Momentum
143. The whole Earth can be covered by ____ geo-stationary satellites.
A. 3
B. 4
C. 5
D. 6

144. The ozone layer is at height of ____ kilometers from the surface of the Earth.
A. 10 to 20
B. 20 to 30

C. 30 to 40
D. 40 to 50
145. The ozone layer was discovered by

A. F.W. Aston and J.J Thomson
B. Albert Einstein

C. Rutherford
D. Charles Fabry and Henri Buisson
146. The interior structure of the Earth is divided into
_____ layers.

A. 4

B. 5
C. 6
D. 7

147. We live on the Earth’s
A. Inner core

B. Outer core
C. Crust

D. Mantle
148. The thickest layer of the Earth is
A. Crust

B. Inner core
C. Outer core

D. Mantle
149. The outermost layer of the Earth is

A. Crust
B. Inner mantle

C. Outer mantle
150. The Earth’s crust ranges from _____ km in depth.
A. 0-5

B. 5-10
C. 5-70

D. 10-70
151. The Earth’s internal heat mainly comes from
A. Liquid hydrogen

B. Chemical reactions
C. Radioactive decay

D. Molecular kinetic energy
152. There are different reasons on the Earth because of
A. Rotation of the Earth

B. Revolution of the Earth
C. The Earth’s axis is tilted

D. The Earth’s distance from the Sun
153. On average, Air contains ___ % of water vapour.

A. 1
B. 3
C. 5

D. 7
154.Earth’s troposphere extends from the Earth’s surface to an average height of about ____ km.
A. 10
B. 12

C. 15

D. 17
155. The science of lightning is called
A. Aerology
B. Meteorology

C. Electeorology

D. Fulminology

156. Ships use _____ to find the depth of the ocean beneath them.
A. Pictches
B. Echoes

C. Frequencies
D. None of these
157. Molecules with identical molecular formulae but with different structural formulae are called

A. Isomers

B. Isotopes
C. Atomic number
D. Mass number

158. The anode is the electrode connected to the
______ terminal of a battery.

A. Positive
B. Negative
C. Neutral

D. Free
159. The unit used to measure humidity is

A. Barometer
B. Hydrometer

C. Hygrometer
D. Galvanometer
160. Laser was invented by

A. Volta
B. Sturgeon

C. Hero
D. Maiman

161. The vernier calipers is used to measure
A. Length

B. Time
C. Temperature
D. Viscority

162. Atomic clock is used to measure ____ intervals of time.

A. Very short
B. Short
C. Very long

D. Long
163. 1 tonne = _____ kg

A. 100
B. 400
C. 1000

D. 4000
164. An instrument used to measure atmospheric pressure is
A. Ammeter

B. Manometer
C. Galvanometer
D. Barometer

165. An instrument used to measure gas pressure is
A. Ammeter

B. Manometer
C. Galvanometer
D. Barometer

166. Which electromagnetic wave has the longest wavelength?

A. Gamma rays
B. X-rays
C. Microwaves

D. Radio waves

167. Which electromagnetic wave has the shortest wavelength?
A. Gamma rays
B. X-rays

C. Microwaves
D. Radio waves
168. All electromagnetic waves have the same

A. Frequency
B. Amplitude

C. Wavelength in vaccum
D. Speed in vaccum
169. The reflection of sound is called

A. Frequency
B. Vibration

C. Echo
D. Wave
170. An instrument used to measure electric current:

A. Ammeter
B. Barometer

C. Galvanometer
171. The SI unit of thermodynamic temperature is

A. Celsius
B. Fahrenheight
C. Kelvin

D. None of these
172. The shortest distance between crest to crest is:

A. Phare
B. thoughs

C. Amplitude
D. Wavelength

173. The speed of sound is fastest in
A. Solids
B. Liquids

C. Gasses
D. Vaccum

174. The speed of sound is slowest in
A. Solids
B. Liquids

C. Gasses
175. Radioactivity was discovered by

A. Henri Becquerel
B. Pierre Curie
C. Marie Curie

D. Rutherford
176. Which from the following has the greatest ionising power?
A. Alpha particles

B. Beta particles
C. Gamma rays
D. All three has same ionising power

177. Which from the following has the greatest penetrating power?
A. Alpha particles
B. Beta particles
C. Gamma rays

D. All three have same penetrating power

178. Which from the following has the greatest speed?
A. Alpha
B. Beta
C. Gamma

D. None

179. At night
A. The land cools faster than the water in the sea

B. The water in the sea cools faster than the land
C. The land and the water in sea cools together

D. None of these
180. The chemical name of chalk is
A. Sodium nitrate

B. Zinc sulfate
C. Sulphuric acid

D. Calcium carbonate
181. The branch of science which study the interaction between matter and radian energy is:

A. Thermochemistry
B. Polymer chemistry

C. Spectroscopy
D. Electrochemistry
182. The horizontal rows of the periodic table are:

A. Groups
B. Periods

C. Sets
D. Matrices

183. The vertical coloumns of the periodic table are:
A. Groups
B. Periods

C. Sets
D. Matrices

184. Which metallic element is liquid at room temperature?
A. Zinc
B. Nickel

C. Lead
D. Mercury
185. Which non-metallic element is liquid at room temperature?
A. Bromine

B. Flourine
C. Chlorine
D. Phosphorous

186. Battery charger converts electrical energy into
______ energy.

A. Kinetic
B. Potential
C. Chemical

D. Nuclear
187. A loudspeaker changes ______ energy into sound energy.
A. Chemical

B. Electrical
C. Light
D. Kinetic

188. The strongest part(s) of a magnet is/are
A. North pole

B. South pole
C. North and south pole
D. Median of north and south pole

189. Electromagnetic induction was discovered by

A. Carnot
B. Volta
C. Faraday
D. Bessel

190. Battery was invented by
A. Carnot

B. Volta
C. Faraday

D. Bessel
191. The most abundant form of matter in the universe is
A. Solid

B. Liquid
C. Gas

D. Plasma
192. When gas is ionized, ________ forms.
A. Molecule

B. Element
C. Plasma

D. Current
193. Wind is caused by
A. Difference in atmospheric pressure

B. Difference in atmospheric temperature
C. Rotation of the Earth

D. Revolution of the Earth
194. Wind speed is measured by

A. Anemometer
B. Barometer
C. Ceilometer

D. Galvanometer
195. The fact that universe is expanding was discovered by

A. Hahn
B. Hubble

C. Rontgen
D. Rutherford

196. X-rays were discovered by
A. Hahn
B. Hubble

C. Rontgen
D. Rutherford

197. The Nobel prize in physics for the discovery of the law of photoelectric effect was awarded to

A. Newton

B. Einstein
C. Rontgen

D. Rutherford
198. The symbol of gold is
A. Au

B. Ag
C. Fe

D. Sg
199. Plaster of Paris is produced by heating

A. Graphite
B. Gypsum
C. Zinc

D. Lead
200. Which from the following is NOT true about Helium gas
A. Colourless
B. Odorless

C. Tasteless

D. Toxic
201. Which is the largest excretory organ of the body
A. lungs
B. skin

C. liver

D. none of these

202. The brain is enclosed in a bony case called
A. diaphragam

B. vertebral column
C. cranium

D. vertebrae
203. Which is the bone that is present in forelimb
A. radius

B. femur
C. ribs

D. sternum
204. Which one is herbivore
A. cat

B. dog
C. cow

D. lion
205. Which structure helps in transport of water in plants

A. phloem
B. leaf

C. bark
D. xylem

206. The organisms that can make their own food are called

A. producers

B. consumers
C. secondary consumers

D. decomposers
207. Bacteria are

A. eukaryotes
B. prokaryotes

C. non-living
D. none of these
208. Bile juice is secreted by

A. pancreas
B. stomach

C. intestine
D. gall bladder
209. Which part of the blood cells provide immunity

A. RBC
B. WBC

C. platelet
D. blood plasma
210. Which structure prevent water loss in plants

A. cuticle
B. bark

C. mesophyll
D. leaf

211. DNA structure was first described by
A. Pasteur
B. Robert Koch

C. Watson and Crick
D. Carlous Linnaues

212. Pollination is best defined as
A. germination of pollen grains
B. transfer of pollen from anther to stigma

C. formation of pollen grains

D. none of these
213. Movement of cell against concentration gradient is:

A. active transport

B. osmosis

C. diffusion
D. both b and c

214. One of the following is not a function of bones
A. support

B. production of blood cells
C. protein synthesis

D. muscle attachment
215. Plants absorb most part of water needed by them through their

A. stem
B. root hairs

C. leaf
D. bark
216. Highly intelligent mammals are

A. rat
B. bat

C. dolphin
D. elephant
217. Process of cell division take place by

A. mitosis
B. fertilization

C. reproduction
218. Prokaryotic cell lack

A. nucleolus
B. nuclear membrane
C. both a and b

D. none of these
219. Pulses are a good source of

A. proteins
B. carbohydrates

C. vitamins
D. minerals

220. Plants that grow in dry habitat are called
A. hydrophytes
B. xerophytes

C. shrubs
D. herbs

221. Oxygen released in the process of photosynthesis comes from

A. water

B. oxygen
C. carbon dioxide

222. Phloem tissue is found in
A. liver
B. placenta

C. plants
D. none of these

223. Plant bends towards the source of light on account of the movement known as

A. geotropism
B. hydrotropism
C. chemotropism

D. phototropism
224. Animal lacks

A. starch
B. cellulose
C. protein

D. lipids

225. On which of the following plants did Gregor Mendal perform his classical experiment

A. corn
B. mustard

C. pea

D. sunflower

226. Among the biotic components of the ecosystem, the producer system is
A. carnivores
B. herbivores

C. plants
D. animals
227. Breeding and management of bees is known

A. agriculture
B. sericulture

C. horticulture
D. apiculture
228. Study of fossils is called

A. psychology
B. paleontology

C. biodiversity
D. haematology
229. Which is an example of fungi

A. paramecium
B. euglena

C. penicillium
D. octopus

230. The scientific name of human is
A. Homo sapiens
B. Homo habiscus

C. Oriza sativa
231. Thread like structures in fungi are called

A. mycelium
B. hyphae

C. sporangium
D. spores

232. The smallest bacteria on earth is
A. mycoplasma
B. E.coli

C. salmonella
D. clostridium

233. Vaccine for rabies was developed by
A. Robert Koch
B. Robert Brown

C. Pasteur
D. none of these

234. Malaria is caused by
A. mosquito
B. plasmodium

C. virus
D. bacteria

235. Hepatitis is inflammation of
A. stomach

B. kidney
C. lungs
D. liver

236. Penicillin is obtained from
A. soil

B. bacteria
C. fungi
D. virus

237. Which one is endoparasite

A. lice
B. ticks
C. virus
D. tape worm

238. Fructose is
A. pentose sugar

B. hexose sugar
C. heptose sugar

D. none of these
239. Peptide bond is a
A. C-N link

B. N-H link
C. C-O link

D. N-O link
240. Which is correct about enzymes
A. protein in nature

B. speed up reaction
C. denature at high temperature

D. all of these
241. Which is called power house of the cell
A. golgi complex

B. mitochondria
C. nucleus

D. endoplasmic reticulum
242. The structure that is absent in animal cell

A. cell wall
B. nulcleus
C. centriole

D. mitochondria
243. The non-protein part of enzyme is called

A. co-enzyme
B. activator

C. cofactor
D. substrate

244. Nucleic acid were first isolated by
A. Erwin Chargaff
B. Friedrich Miescher

C. Rosalind Franklin
D. none of these

245. One of the following is not pyrimidine
A. thymine
B. cytosine

C. guanine
D. uracil

246. Fructose is
A. milk sugar
B. cereal sugar

C. aldo sugar
D. keto sugar

247. Group of tissues doing a particular job
A. organ

B. system
C. organelle
D. individual

248. Members of the same species living in the same place at the same time make
A. population
B. ecosystem
C. community

D. trophic level

249. Which one is a leukocyte
A. red blood cell
B. plasma cell
C. monocyte

D. all of these

250. Which one of the following contain deoxygenated blood
A. pulmonary artery
B. hepatic artery

C. left atrium
251. In most plants the food is transported in form of
A. fructose

B. sucrose
C. starch

D. glucose
252. How many molecules of carbon dioxide are formed in one Kreb’s cycle

A. 2
B. 4

C. 6
D. 1
253. Which enzyme digest carbohydrates

A. lipase
B. proteases

C. amylases
D. none of these

254. The pancreas produce digestive enzymes and release in the

A. stomach

B. esophagus
C. large intestine

D. small intestine
255. Detail study of internal organs at level of tissue with the help of microscope is called

A. histology

B. anatomy
C. physiology
D. embryology

256. The exchange of chromosal segments i.e.crossing over occurs during

A. first meiotic division
B. mitotic division
C. second meiotic division

D. none of these
257. Many bacteria in our digestive system synthesize vitamins for example vitamin
A. B1
B. B2

C. B12
D. B6

258. It is very serious disease of brain which is caused by fungi

A. ring worm
B. meningitis
C. hepatitis

D. none of these
259. They are widespread as protective coatings on fruits and leaves
A. cholesterol
B. waxes

C. chitin

D. all of these
260. They are present in the underground parts of the plants and stored food

A. leucoplast

B. chromoplast

C. chloroplast
D. stem

261. The simplest amino acid is
A. alanine

B. glycine
C. valine

D. phenylalanine
262. Accumulation of lipid molecules in brain cells lead to
A. paralysis

B. oedema
C. mental retardation

D. all of these
263. The life and activities of a cell is controlled by
A. cytoplasm

B. nucleus
C. vacuole

D. mitochondria
264. Flagella are composed of
A. micro tubules

B. micro filaments
C. intermediate filaments

265. Tobacco mosaic virus was crystallized by
A. Pasteur

B. Chamberland
C. Stanely
266. Non-enveloped naked viruses are known as

A. prions
B. bacteriophages

C. oncoviruses
D. virions

267. Gram +ve bacteria on treatment with crystal violet dye give colour

A. red
B. green
C. purple

268. Malarial parasite is injected into man as
A. sporozoites

B. merozoites
C. zygote
D. none of these

269. The terms procariotique and eucariotique were proposed by
A. Whittaker
B. Chatton
C. Haeckel

D. Margulis and Schwartz
270. The most common type of asexual reproduction in the fungi is
A. fragmentation

B. spore production
C. budding
D. binary fission

271. Outside the thallus of Marchantia there are special structures called
A. stem tuber
B. rhizoids
C. sporangium

D. none of these

272. The vascular plants are termed as
A. tracheophytes
B. bryophytes
C. pteridophytes

D. all of these

273. In human beings influenza is caused by
A. bacteria

B. protist
C. virus

D. fungi
274. In many which phylum the body of an organisms is usually divided in there regions called head, thorax and abdomen

A. echinodermata

B. mollusca
C. nematoda

D. Arthropoda
275. Snails belong to
A. gastropods

B. bivalves
C. arthropods

276. Amoeba moves in water with the help of locomotory organs called

A. tube feet

B. cilia
C. pseudopodia

D. flagella
277. Liver fluke is parasite in the liver of

A. cattle
B. sheep
C. goat

D. all of these
278. In all coelentrates endoderm give rise to

A. nervous system
B. digestive system

C. reproductive system
D. circulatory system

279. Higher vascular plants are also called
A. flowering plants
B. seed plants

C. ferns
D. none of these

280. The plants which produce embryo but lack vascular tissues and seeds are placed in

A. bryophytes

B. pteridophytes
C. tracheophytes

D. all of these
281. Which bone is called beauty bone in women
A. sternum

B. clavicle
C. maxilla

D. radius
282. Detachment of myosin head and actin in rigor mortis occurs due to
A. stored ATP in body
B. hypercalcemia

C. autolysis in body
D. hyperactivity of mitochondria

283. Release of the ovum from ovary is called
A. fertilization
B. ovulation

C. implantation

D. none of these
284. The foetus is protected from the mechanical damage by the

A. cervix

B. vagina

C. uterus
D. amniotic fluid

285. Rich source of energy in seimen is 297. Villi and microvilli increase
A. Glucose A. digestion
B. Fructose B. assimilation
C. Lactose C. absorption
D. Sacrose D. ingestion
286. Sickle cell anemia was discovered by 298. Splitting of glucose relates to
A. Vernon Ingram A. respiration
B. Sanger B. photorespiration
C. Miescher C. glycolysis
D. none of these D. pyruvic acid
287. Earthworm lives in 299. Reptiles hibernate during
A. sea water A. summer
B. moist soil B. winter
C. fresh water C. spring
D. none of these D. autumn
288. Kangaroo has an abdominal pouch known as 300. Which of the following plants are called
A. Placenta arthrophytes
B. guttural pouch A. sphenopsids
C. Marsupial B. lycopsids
D. all of these C. psilopsids
289. The utilization of the products of digestion is called D. pteropsids
A. ingestion
B. absorption
C. assimilation

D. both a and b
290. Parabronchi are present in

A. cockroach
B. frog

C. fish
D. birds

291. The respiratory problem common in smokers is
A. tuberculosis
B. emphysema

C. asthma
D. cancer

292. Water potential of pure water is
A. zero
B. one

C. negative
D. two

293. Bean shaped cells in plants are
A. mesophyll cells
B. xylem cells

C. phloem cells
D. guard cells

294. The normal pH of human blood is
A. 6.4

B. 7.0
C. 7.4
D. 7.5

295. Shrinkage of protoplast due to exosmosis of water is
A. imbibition

B. plasmolysis
C. deplasmolysis
D. adhesion

296. Artherosclerosis is a major condition leading to

A. heart attack
B. hypertension
C. stroke
D. Tumor

ANSWER KEY

1. C 61. A 121. A 181. C 241. B
2. B 62. A 122. B 182. B 242. A
3. A 63. C 123. A 183. A 243. C
4. B 64. A 124. D 184. D 244. B
5. A 65. B 125. B 185. A 245. C
6. B 66. C 126. A 186. C 246. D
7. B 67. D 127. C 187. B 247. A
8. A 68. C 128. D 188. C 248. C
9. D 69. A 129. A 189. C 249. C
10. D 70. A 130. B 190. B 250. A
11. A 71. A 131. B 191. D 251. B
12. B 72. B 132. B 192. C 252. C
13. B 73. C 133. C 193. A 253. C
14. A 74. A 134. A 194. A 254. D
15. C 75. C 135. B 195. B 255. A
16. B 76. A 136. C 196. C 256. A
17. A 77. D 137. D 197. B 257. C
18. D 78. A 138. A 198. A 258. B
19. A 79. D 139. B 199. B 259. B
20. D 80. D 140. B 200. D 260. A
21. D 81. C 141. C 201. B 261. B
22. A 82. D 142. B 202. C 262. C
23. B 83. A 143. A 203. A 263. B
24. C 84. A 144. B 204. C 264. A
25. B 85. B 145. D 205. D 265. C
26. C 86. D 146. B 206. A 266. D
27. A 87. B 147. C 207. B 267. C
28. A 88. C 148. D 208. D 268. A
29. A 89. A 149. A 209. B 269. B
30. B 90. A 150. C 210. A 270. B
31. A 91. A 151. C 211. C 271. B
32. C 92. D 152. C 212. B 272. A
33. A 93. A 153. A 213. A 273. C
34. D 94. C 154. B 214. C 274. D
35. B 95. C 155. D 215. B 275. A
36. C 96. A 156. B 216. C 276. C
37. B 97. D 157. A 217. A 277. D
38. A 98. B 158. A 218. C 278. B
39. A 99. B 159. C 219. A 279. B
40. D 100. B 160. D 220. B 280. A
41. B 101. C 161. A 221. A 281. B
42. C 102. B 162. A 222. C 282. C
43. B 103. A 163. C 223. D 283. B
44. D 104. A 164. D 224. B 284. D
45. D 105. C 165. B 225. C 285. A
46. D 106. B 166. D 226. C 286. A
47. C 107. C 167. A 227. D 287. B
48. C 108. D 168. D 228. B 288. C
49. A 109. C 169. C 229. C 289. C
50. A 110. D 170. A 230. A 290. D
51. A 111. D 171. C 231. B 291. B
52. B 112. A 172. D 232. A 292. A
53. D 113. C 173. A 233. C 293. D
54. B 114. B 174. C 234. B 294. C
55. D 115. D 175. A 235. D 295. B
56. A 116. D 176. A 236. C 296. A
57. A 117. A 177. C 237. D 297. C
58. C 118. B 178. C 238. A 298. C
59. A 119. C 179. A 239. B 299. B
60. B 120. B 180. D 240. D 300. A

250_SYNONYM_WORD_LIST

250_SYNONYM_WORD_LIST

#250_SYNONYM_WORD_LIST

1. Abase — Degrade, Disgrace, Humiliate, Demean,
Dishonour
2. Abandon —–Desert, Forsake, Leave, Relinquish
3. Abhor —-Hate, Detest, Loathe, Abdominate
4. Abut —–Adjoin, Border, Verge on, Join
5. Abstain —-Refuse, Renounce, Avoid, Shun
6. Abbreviate —-Curtail, Abridge, Compress, Shorten, Truncate
7. Aberration—– Deviation, Wandering, Errant, Irrregular, Weird
8. Abet—– Aid, Assist, Condone, Favour, Support, Promote
9. Absurd —-Ridiculous, Silly, Foolish, Preposterous
10. Abstruse —–Recondite, Hidden, Difficult
11. Assiduous—— Painstaking, Diligent, Industrious, Laborious
12. Abundant —Ample, Copious, Plentiful, Bountiful
13. Adequate —-Enough, Sufficient, Proportionate
14. Accommodate —-Adapt, Adjust, Reconcile
15. Acme—- Summit, Apex, Zenith, Peak
16. Acclaim —-Applaud, Cheer, Celebrate, Extol
17. Acquiesce—– (in) Assent, Rest, Accede, Comply, Concur, Consent
18. Admiration —-Esteem, Praise, Respect, Approval, Approbation
19. Adherent—- SAcmeing to, Follower, Partisan, Devotee
20. Affliction —-Distress, Ordeal, Suffering, Sorrow
21. Adversity—- Misfortune, Calamity, Catastrophe, Hostility
22. Ameliorate—- Make better, Improve, Amend
23. Ally —-Colleague, Helper, Partner, Accomplice
24. Audacious —-Bold, Brazen, Impudent, Daring
25. Astonish —Amaze, Surprise, Astound, Flabbergast
26. Assistance —-Help, Aid, Succor, Collaboration, Sustenance
27. Aphorism —-Maxim, Apothegm, Axiom, Proverb, Motto,
Adage
28. Apprehend —-Seize, Know, Fear, Arrest, Understand
29. Appraise —–Evaluate, Estimate

30. Antithesis —-Contrasting, Reverse
31. Alms —–Dole, Gratuity, Money, Clothes and food that
are given to poor people
32. Beg —-Implore, Solicit, Supplicate, Beseech, Request
Plead
33. Behaviour —-Ignoble, Mean, Low, Foundation
34. Bad —-Evil, Wicked, Devilish, Naughty, Worthless
35. Blame —-Censure, Reprove, Condemn, Reproach
36. Blessing —–Benediction, God’s help or protection
37. Barbaric—- Savage, Uncivilized, Primitive Align
38. Bait —-Snare, Trap, Decoy
39. Brittle —–Frail, Fragile, hard but easily broken
40. Bizarre—– Unusual, Grotesque, Fantastic
41. Bewilder—– Confound, Perplex, Befuddle, Befog, Baffle,
Daze
42. Belligerent —–Warlike, Pugnacious, Hostile
43. Bedlam —–Pandemonium, Chaos, Mayhem, Clamor,
Confusion
44. Bravo—- Fearless, Intrepid, Dauntless, Valiant, Bold
45. Burlesque —-Mock, Imitate, Tease, Satirize, Ridicule, Jeer,
Deride
46. Browbeat —-Intimate, Bully, Frighten, Threaten
47. Backlash —-Repercussion, Reaction, Recoil
48. Banal —-Dull, Trite, Hackneyed, Prosaic
49. Bigoted —-Biased, Prejudiced, Dogmatic, Opinionated
50. Calm —-Quiet, Tranquil, Peaceful, Sedate, Composed,
Placid
51. Cajole —-Persuade, Flatter, Wheedle, Coax
52. Captious—- Censorious, Hypercritical, Faulfinding
53. Care—- Solicitude, Anxiety, Misgiving, Forebonding
54. Charlatan —-Impostor, Mountebank, Quack, Chicane,
Trickster
55. Choleric—- Irascible, Petulant, Bad-tempered

56. Conceit —-Pride, Vanity, Ego, Arrogance
57. Colossal —-Gigantic, Huge, Enormous, Mammoth, Vast
58. Cynical —-Misanthropic, Moody, Eccentric, Sardonic,
Sarcastic
59. Conversant—– Familiar, Well versed, Acquainted (with)
60. Condign —-Due, Merited, Well deserved, Due, Suitable
61. Condone —-Pardon, Forgive, Excuse, Overlook
62. Confess —–Admit, Apologise, Own, Acknowledge
63. Contingent on) Liable, Possible, Uncertain
64. Constant —–Eternal, Perpetual, Incessant, Continuous
65. Cross —-Crusty, Fretful, Ill-humoured
66. Cursory—- Hasty, Superficial, Careless
67. Concise —-Short, Brief, Abridged, Compact
68. Crafty—- Cunning, Artful, Sly, Calculating
69. Cruelty —Tyranny, Persecution, Brutality, Oppression,
Ferocity
70. Damage —Loss, Harm, Injury, Detriment
71. Decay —-Wither, Fade, Corrode, Decline
72. Destitute—- Needy, Forsaken, Orphan
73. Didactic— Teaching, Instructive, Perfecting
74. Denounce —Accuse, Condemn, Arraign, Decry, Censure
75. Divine—- Heavenly, Celestial, Graceful, Godlike
76. Dangerous—- Perilous, Risky, Hazardous, Precarious
77. Dear —-Expensive, Costly, Loved by somebody
78. Definitive—- Limiting, Final, Positive
79. Desultory—- Discontinuous, Irregular, Rambling
80. Diffident —-Modest, Bashful, Shy
81. Discourse —–Lecture, Sermon, Exhortation, Dissertation
82. Dissipate—- Scatter, Waste
83. Economy—- Management, Frugality, Thrifty, Judicious
84. Effete —-Exhausted, Old, Worn out, Tired
85. Elicit—- Draw out, Discover
86. Elude —-Baffle, Avoid, Cheat, Fool

87. Emancipate—- Free, Liberate, Release, Deliver, Uplift
88. Emulate —- Imitate, Rival
89. Enticehl— Lure, Persuade, Allure, Entrap
90. Extravagant —-Prodigal, Wasteful
91. Exquisite—- Elegant, Fine, Matchless, Exclusive
92. Exceptional—– Anomalous, Unique, Extraordinary
93. Extricate —- Disentangle, Untangle
94. Ephemeral —- Transient, Short-lived
95. Exterminate —– Uproot, Eradicate, Eliminate, Destroy, Annihilate
96. Exacerbate —– Magnify, Heighten, Enlarge, Overstate, Amplify
97. Exculpate—- Absolve, Vindicate
98. Exigency —–Emergency, Distress
99. Fascinate —– Charm, Enchant, Memorize, Bewitch
100. Fastidious—— Dainty, Squeamish, Hard to please
101. Fate Lot, Destiny, End
102. Fatuous Silly, Purposeless
103. Fight Battle, Contention, Combat, Struggle, Conflict,
Strife
104. Fury Anger, Rage, Wrath, Ire
105. Fecund Prolific, Fertile, Fruitful, Luxuriant, Productive
106. Ferocious Savage, Barbaric, Fierce, Wild, Uncivilized
107. Fictitious False, Imaginative, Illusionary, Fabricated,
Fanciful
108. Flagrant Notorious, Outrageous, Disgraceful
109. Fortuitous Chance, Accidental
110. Forerunner Precursor, Herald, Harbinger
111. Forbid Prohibit, Preclude, Inhibit, Debar
112. Flippant Pert, Frivolous, Impudent, Saucy
113. Flamboyant Bombastic, Ostentatious, Ornate
114. Fatal Deadly, Mortal, Lethal, Virulent
115. Fallacy Imperfection, Erring, Wrong
116. Furbish Polish, Spruce, Renovate
117. Fortitude Strength, Firmness, Valour, Determination

118. Guile Fraud, Trickery, Cunning
119. Gratification Satisfaction, Enjoyment
120. Garrulous Talkative, Loquacious
121. Humane Kind, Generous, Benevolent, Compassionate
122. Haughty Arrogant, Proud, Egoist, Obstinate
123. Humility Politeness, Meekness, Modesty
124. Hamper Hinder, Block, Impede, Prevent
125. Illiterate Unlearned, Ignorant, Uneducated
126. Impotent Powerless. Disabled, Inadequate, Incapable
127. Immaterial Unimportant, Insignificant, Useless, Irrelevant
128. Imminent Threatening, Impending, Approaching
129. Irresolute Undecided, Wavering, Vacillating
130. Indignant Angry, Furious, Irate, Exasperated
131. Inanimate Lifeless, Dead, Dormant, Stagnant, Extinct
132. Ingenuous Artless, Sincere, Naïve, Innocent
133. Insidious Cunning, Clever, Inventive, Deceitful, Sly
134. Intimate Close, Confident, Inform, Cherished
135. Inexorable Relentless, Merciless, Apathetic, Harsh
136. Impertinent Irrelevant, Impudent, Insolent, Saucy
137. Jolly Jovial, Merry, Cheerful, Affable
138. Jubilant Elated, Triumphant
139 Joy Delight, Pleasure, Ecstasy, Elation
140. Knave Fraud, Cheat, Scoundrel, Rogue
141. Lament Sorrow, Mourn, Grieve
142. Liberal Generous, Kind, Tolerant, Permissive
143. Lenient Forbearing, Forgiving, Compassionate, Mild
144. Lethargy Laziness, Stupor, Sluggishness, Idleness
145. Likeness Similarity, Resemblance, Affinity
146. Lively Active, Enthusiastic, Agile, Brisk
147. Loyal Devoted, Faithful, Trustworthy, Honest
148. Meagre Small, Tiny, Inadequate, Scanty
149. Mean Low, Petty, Abject, Selfish
150. Misery Sorrow, Distress, Affliction, Grief

151. Morbid Unhealthy, Diseased, Ghastly, Horrid
152. Mournful Sad, Sorrow, Gloomy, Dejected
153. Mighty Powerful, Massive, Strong, Almighty
154. Malice Bitterness, Spite, Ill-well, Rancour, Malevolence
155. Melancholy Gloomy, Sadness, Sorrow, Dejected
156. Magnificent Splendid, Grand, Good, Glorious
157. Notorious Infamous, Dishonourable, Flagrant, Blatant
158. Notable Memorable, Remarkable, Renowned, Eminent
159. Obscene Filthy, Indecent, Awful, Bawdy, Vulgar,Gross,
Crude
160. Obsolete Antiquated, Old-fashioned, Extinct, Outworn
161. Obtrude Thrust, Pressure, Importunate, Interfere
162. Obliterate Destroy, Efface, Demolish, Erase
163. Opportune Timely, Convenient, Appropriate, Well-chosen
164. Pensive Thoughtful, Rational, Contemplative, Reflective
165. Pathetic Moving, Touching, Distressing, Lamentable
166. Pious Religious, Holy, Devout, God-fearing
167. Perennial Perpetual, Parmanent, Long lasting, Constant
168. Portray Delineate, Depict, Draw, Sketch
169. Possess Have, Own, Acquire, Occupy, Seize
170. Prate Chatter, Babble, Tattle, Talkative
171. Prodigal Extravagant, Wasteful, Spendthrift, Squander
172. Precocious Premture, Forward, Advanced, Developed
173. Philanthropist Altruist, Charitable, Benevolent, Kind
174. Patronize Condescend, Stoop, Snub
175. Penalize Castigate, Chatise, Punish
176. Picturesque Charming, Pictorial, Scenic, Sylvan
177. Prerogative Privilege, Advantage, Exemption, Right
178. Prohibit Forbid, Interdict, Prevent, Ban
179. Pillage Plunder, Loot, Rob, Destroy, Steal
180. Poignant Touching, Moving, Heart-Rending
181. Quaint Queer, Odd, Singular, Whimsical
182. Quirk Whim, Caprice,, Fancy, Peculiarity

183. Quip Retort, Repartee, Remark, Jest
184. Quarantined Separated, Isolated, Restrained
185. Qualm Scruple, Doubt, Uncertainty, Suspicion
186. Queer Strange, Odd, Indifferent, Weird
187. Questionable Doubtful, Disputable, Accountable,
Objectionable
188. Quest Search, Pursuit, Inquisitive, Crusade
189. Quick Alive, Swift, Keen, Fast
190. Radiant Brilliant, Bright, Intelligent, Beaming
191. Refined Elegant, Polished, Cultured, Sophisticated
192. Rebellion Mutiny, Revolt, Struggle, Fight
193. Reiterate Repeat, Do it again, Rewrite, Emphasis
194. Remorse Repentance, Regret, Anguish, Grief
195. Renown Reputation, Fame, Famous, Distinguished
196. Rejoice Exult, Delight, Happy, Glad
197. Relevant Execute, Applicable, Pertinent, Implement
198. Resistance Opposition, Hindrance, Combat, Struggle
199. Ruin Destruction, Downfall, Wreckage, Devastation
200. Rigid Stiff, Unyielding, Stern
201. Rash Impetuous, Hasty, Foolhardy, Impulsive,
Heedless
202. Refute Disprove, Answer, Deny
203. Ricochet Rebound, Reflect, Bounce, Carom
204. Rut Groove, Hollow, Furrow, Habit, Course, Routine
205. Rural Suburban, Rustic, Agrarian, Country
206. Radical Fundamental, Native, Original, Extreme,
Rebellious, Rimy Frosty, Hazy, Blurred
207. Remote Far, Distant, Interior place, Aloof
208. Ridiculous Absurd, Silly, Comical, Ludicrous
209. Sane Wise, Sensible, Sound, Balanced
210. Satiate Satisfy, Surfeit, Glut, Happy
211. Sacred Holy, Consecrated, Blessed, Divine
212. Scanty Meagre, Slender, Insufficient, Limited

213. Scold Chide, Rebuke, Rail, Complain
214. Scrutinize Examine, View, Study, Analyze, Inspect
215. Scorching Sweltering, Searing, Burning, Fiery
216. Spry Nimble, Agile, Animated, Brisk, Lively, Quick
217. Statute Law, Decree, Ordinance, Edict, Rule, Act, Bill
218. Stipulation Prerequisite, Condition, Qualification, Clause
219. Subterfuge Ploy, Scheme, Stratagem, Deceit, Deception
220. Substantiate Authenticate, Validate, Confirm, Verify,
Corroborate
221. Succinct Brief, Concise, Terse, Abbreviated
222. Sensual Carnal, Fleshy, Voluptuous, Attractive
223. Servile Slavish, Docile, Timid, Mean
224. Shrewd Astute, Perspicacious, Canny, Calculative
225. Shy Bashful, Coy, Diffident, Hesitant
226. Solitary Single, Hermetic, Isolated, Desolate
227. Static Firm, Adamant, Fixed
228. Spurious Fake, Counterfeit, Artificial, False
229. Sterile Unproductive, Barren, Impotent, Disinfected
230. Sublime Exalted, Elevated, Improved, Magnified
231. Superficial Shallow, Illusion, Dream, Outward
232. Synonymous Identical, Equivalent, Alike, Similar
233. Taboo Forbidden, Banned, Prohibited
234. Tenacious Resolute, Persistent, Obstinate
235. Tenet Belief, Conviction, Dogma, Doctrine, Creed
236. Therapeutics Curative, Restorative, Recuperative
237. Temperate Moderate, Balanced, Controlled, Sensible
238. Ulterior Concealed, Shrouded, Obscured
239. Urchin Waif, Stray, Foundling, Orphan
240. Urge Incite, Press, Implore, Instigate, Drive, Impel,
Goad
241. Veto Reject, Discard, Void, Nullify, Invalidate,
Dismiss
242. Vilify Malign, Slur, Defame, Slander

243. Vivacious Sprightly, Spirited, Energetic
244. Wile Trickery, Artifice, Ruse
245. Winsome Beautiful, Captivating, Comely, Delightful
246. Waive Forgo, Relinquish, Defer, Renounce
247. Yield Surrender, Submit, Admit, Agree
248. Yearn Crave, Desire, Aspire, Urge
249. Zeal Zest, Passion, Enthusiasm, Fervour, Tempo
250. Zenith Peak, Apex, Summit, Acme

Geography MCQ,s

Geography MCQ,s

Important mcqs

13. What is the diameter of EARTH?
7,918 miles (12,756 km).
14. What is the diameter of MARS?
4,212 miles (6,779 km)
15. What is the diameter of JUPITER?
86,881 miles (139,822 km).
16. What is the diameter of SATURN?
120 536 kilometers
17. What is the diameter of URANUS?
31,518 miles (50,724 km).
18. What is the diameter of NEPTUNE?
30,599 miles (49,244 km).
19. What is the diameter of PLUTO?
2360 kilometers.
20. Which is the largest planet in our solar system?
JUPITER.
21. Which Planet Has the Most Moons?
the planet with the most number of moons is Jupiter with 66 moons.
22. Which planet is closest to the sun?
Ans. Mercury.
23. Which Is the Hottest Planet in the solar system?
Ans. Venus.
24. Which Planets Have Rings around Them?
Ns. Saturn.
25. Which is the coldest and furthest of all planets?
Ans. Neptune.
26. Which Star is called Earth’s satellite?
Ans. Moon.
27. What is the Average distance of Moon from Earth?
238,855 miles (150 million km).
28. What is the age of Moon?
Ans. 4.527 billion years.
29. What is the Orbital period of Moon?
Ans. 27 days.
30. What is the Circumference of Moon?
6,784 miles (10,917 km).
31. Which planet has the most volcanoes?
Ans. Venus.
32. Which planets do not have moons?
Ans. Mercury and Venus.
33. How much larger the Sun is than Earth?
Ans. 300000 times.
34. When the Halley’s Comet will be visible from Earth again?
Ans. 2061.
35. What is the surface temperature of Venus?
over 450 degrees Celsius.
36. When was the Solar System formed?
Ans. Around 4.7 billion years ago.
37. A person who weighs 200 pounds on earth, what would he weigh on the surface of Mars?
76 pounds.
38. Which Planet spins backwards relative to the others?
Ans. Venus.
39. When was the first man made object sent into space?
Ans. 1957.
40. Name Jupiter’s 4 biggest moons:
Europa, Ganymede, Callisto and Io.
41. Why do we have high & low tides?
because of the Sun & Moons gravity.
42. Where is The “edge of space” located?
100 km (62 mi) above sea level.
43. What is an astronaut employed by the Russian Federal Space Agency called?
Ans. Kosmonavt.
44. Who was the first person to reach space?
Ans. Yuri Gagarin, in 1961

Most__Important_General_Knowledge

Most__Important_General_Knowledge

#Most__Important_General_Knowledge

1. Aab-e-zam zam is 140 feet deep.
2. Hallide bridge canal is biggest canal of Pakistan.
3. Length of river Ravi is 901 km.
4. Hazrat Muhammad (S.A.W.W) migrated to Madina in 13th Nabvi.
5. Africa is known as Dark Continent.
6. Holy Quran was revealed in 611 A.C.
7. After freedom war Sir Syed Ahmed Khan took responsibility of Muslims.
8. Suzie is the name of a city.
9. Aurangzeb Aalamgir made Badshahi Mosque.
10. Tarbella dam is located in Khyber pakhtun khawa.
11. Liaquat Ali Khan was got Martyred on 16th October, 1951.
12. Bible was revealed on Hazrat Isa (A.S).
13. Zulafqar Ali Bhutto was the first president of Pakistan, who was not in Army.
14. Bangladesh is in the east of Pakistan.
15. Holy Quran was revealed in month of Ramzan.
16. Jasmine is the national flower of Pakistan.
17. Hina Lake is in Quetta.
18. Hazrat Muhammad (S.A.W.W) had 7 children.3 sons and 4 daughters.
19. Messenger of ALLAH is called Prophet.
20. Hazrat Ibrahim (A.S) build “Khana Kaaba”.
21. Quaid e Azam started his law practice in 1901.
22. Yousaf Raza Gillani is 18th prime minister of Pakistan.
23. Pakistan first accepted Iran as a Country.
24. Ameer-u-deen khhudwai designed national flag.
25. Hazrat Usman (R.A) arranged the present arrangement of Holy Quran.
26. Simon commission came to Pakistan in 1928-1929.
27. Name of the book of Ch. Rehmat Ali Khan is “NOW OR NEVER”.
28. “Urdu Hindi dispute” started on 1867.
29. In 2nd world war America Attacked through Belgium.
30. Hazrat Khalid bin Waleed (R.A) embraced Islam in 6th Hijri.
31. PIA was established in 1955.
32. Muhammad bin Qasim defeated raja Dahir.
33. Ali Garh collage got the status of university in 1920.
34. Indian national congress was established by A.O Hume.
35. Mehmood abbas is the president of Palestine.
36. Sultan Mehmood Ghaznavi attacked 17 times on sub-continent.
37. Members of national and provincial assemblies elected the members of senate.
38. Punjab University is the largest university of Pakistan.
39. Oldest power house of Pakistan is “Warsik Dam”.
40. Hazrat Muhammad (S.A.W.W) first came to Madina in 13th Nabvi.
41. First five verses of Holy Quran were revealed in Cave Hira.
42. Pacific Ocean is largest ocean of the world.
43. Atlantic Ocean lies between America and Africa.
44. Head office of OIC is in Jeddah, Saudi Arabia.
45. Head quarter of United Nations is in New York.
46. Sir Syed Ahmed Khan died on 27th march, 1898.
47. Nehru report was presented in 1928.
48. Term “War on Terror” was used after 9/11.
49. Surah Baqra is at number 2 in Holy Quran.
50. David Cameron is the prime minister of UK.
12. ECO (economic Corporation Organization) consists of 10 members.
13. Writer of “Israr-e-Khudi” is Allama Iqbal.
14. Minto Marley terms were made in 1909.
15. “Malay” is the capital of Maldeep.
16. Holy Quran is 4th Holy Book.
17. Descartes discover geometry in 1619.
18. Nelson Mandela was the first blackish leader of South Africa.
19. 20 abutments have been made in 1973 constitution.
20. Angel of death is Hazrat Izraeel (A.S).
21. Norway Is known as “land of setting sun”.
22. Japan is known as “land of rising sun”.
23. Anti terrorist center is established in Peshawar.
24. Israel came into being in 1948.
25. Sana’a is the mountain near Khana Kaaba.
26. First journey of Hazrat Muhammad (S.A.W.W) was to Abwa.
27. “End of The World theory” was presented by Locoyama.
28. Muslims entered in Sindh in 712.
29. Land between Pakistan and Kazakhstan is known as land of “Pak Afghan Border”.
30. Area of Punjab is 205345 km. square.
31. Angela Markel is germen chancellor.
32. Afghanistan has no prime minister.
33. Najashi was preached by Hazrat Jafar Tayyar (R.A).
34. English Channel is associated with BBC.
35. Abu Sufiyan was the leader of non-Muslims in Ghazwa-e-Ohad.
36. Badar is the name of a ground.
37. 1857 war was fought between England and India.
38. Head office of SAARC is in Kathmandu, Nepal.
1. Bahadur shah zafar ruled for 20 years.
2. Abu Sufiyan embraced Islam in 8th Hijri.
3. Incidents of “Chora Chori” were held in 1920.
4. “Yang He” is in china.
5. There are 12 months in Islamic calendar.
6. GHQ is located in Rawalpindi.
7. Holy Quran has 558 Rakuh.
8. First mosque build by Hazrat Muhammad (S.A.W.W) was “Quba”.
9. Area of Afghanistan is 647500km.square.
10. Population of Pakistan 1998 was 13000000.
11. “Puma Lake” is in America.
12. Hazrat Ameer Hamza (R.A) was the uncle of Hazrat Muhammad (S.A.W.W).
13. Hazrat Muhammad (S.A.W.W) was “Son in law” of Hazrat Abu Bakar (R.A).
14. Battle of Plassey was fought in 1757.
15. The meaning of Arithmetic is “Sequence”.
16. Grand Canal is in china.
17. In Pakistan voter should be of 18 years.
18. “River Tiger” is in Iraq.
19. Largest waterfall of the world is in “Venswella”.
20. Last Asian games were held in China.
21. “Anti Peterson” was the first women councilor of America.
22. Head of ICJ (international Court of Justice) is in The Hague (Netherlands).
23. First Pakistani Squash champion is Hashim khan.
24. Jan Sher khan is the Pakistani Squash player, who has won most championships.
25. “Mosque Zarrar” was the name of mosque of Munafqeen.
26. Hinda was the wife of Abu Sufiyan.
27. Football world cup held after every four years.
28. Old name of Khana Kaaba is “Harram”.
29. Venice, the Bride of the Sea is in northern Italy.
30. Allama Iqbal was the student of “MISSION HIGH SCHOOL, SIALKOT”.
31. Great Wall of China was completed in 204 B.C.
32. Great Wall of China is 1500 miles long, 25 ft high and 12 ft wide at the top.
33. The city of Rome was founded in 753 B.C.
34. So far 27 abundments have been made in the US constitution.
35. The statue of liberty was installed in 1886; its height is 151.1 feet.
36. IRNA is the news agency of Iran.
37. Largest desert of Pakistan is “Thar”.
38. Whale fish feeds its babies on milk.
1. British higher military award is “Victoria cross”.
2. Saudi Arabia is the largest oil exporter in the world.
3. Russia embedded Afghanistan in1979.
4. Mustafa kamal, particularly known as kamal Ataturk, the founder of modern turkey was born in
1881 and died in 1938.
5. Pakistan put its first satellite Badar-I into orbit in 1990.
6. North yaman and south yaman were reunited as yaman in 1990.
7. The original inhabitants of America are known as red Indians.
8. The legislative assembly of AJK consists of 49 seats.
9. The modern Olympic Games were first held in 1896 in Athens, Greece.
10. Gawadar became a part of Pakistan in 9 September, 1958.
11. Suez Canal was opened in 1869.
12. Hitler assumed power in Germany in 1933.
13. The people republic of china was established in 1949 after the defeat of nationalist forces.
14. Pass between Pakistan and Afghanistan are “Khyber pass, Bolan pass, and Khojak pass.”
15. “Panjnad pass” join Pakistan and china.
16. America, Britain, Russia, France, Japan, Italy, Germany are G-8 countries.
17. Pakistan, India, Maldeep, Bhutan, Nepal, Bangladesh, Sri Lanka, Afghanistan are countries of
SAARC.
18. “Mongolia” is in the east of China.
19. “Sues canal” is in Egypt. This canal joins red sea and Mediterranean Sea.
20. “Panama canal” is in Panama.
21. “Dead sea” is in Jordan. Aquatic life is not possible in this.
22. “Atlantic ocean” is between America and Europe.
23. “Hilal-e-Jurat” is after Nishan e Haider in Military Awards.
24. “Somalia” is located in Africa.
25. National anthem is written by Hafeez Jalandhri.
26. There is no sea that touches the boundaries of Afghanistan and Nepal.
27. Brig. Shami, Sarfraz Rafique and M.M Alam were awarded by “Hilal-e-Jurat”.
28. Indian Ocean is in south of Pakistan.
29. “ALLAHU AKBAR” is the slogan of Pak Army.
30. Lance Naik is equal to Air man of Air Force.
31. “Green peace” is Agency for take care of environment.
32. There are 99 men and 22 women in Khyber Pakhtun Khawa assembly.
33. British have no written constitution.
34. India did nuclear explosion in “Pokhran”.
35. If there is an explosion on sun, its sound cannot reach the earth.
36. “Yellow Sea” is in China.
37. “Black Sea” is in turkey.
38. West Indies is in the north of Latin America.
39. K-2 is the part of “Qaraqaram Mountain”.
1. Pakistan did nuclear explosion in 28th may, 1998 at Chaghi.
2. Ghouri missile is a nuclear missile. Its name is on the name of Shahab-u-din Ghouri.
3. Chief justice of Pakistan is Iftikhar Ahmed Choudhry.
4. Sky colour is blue due to Ozone.
5. There are 57 countries in OIC.
6. 207 countries are in UNO.
7. Upper house of Parliament is called Senate.
8. Longest boundary of Pakistan is Durand line along with Afghanistan.
9. K.R.L is the abbreviation of Kahuta Research Laboratories.
10. Nepal is in the west of Bhutan.
11. Quetta, Chaman, Zob, Ziarat, Qalat.
12. Objective resolution was presented by Liaquat Ali Khan in 1949, in national assembly.
13. “Khanki Barrage” is located near Mian Chunu.
14. Red colour is the sign of dander because its frequency is very high.
15. “Desert Gobi” is in China.
16. Parade held on 23rd march is known as Pakistan day Parade.
17. “McMahon line” is boundary line between China and India.
18. Panama is in South America.
19. GTR means Grand Trunk Road.
20. Taxila located between Rawalpindi and Attock.
21. “Nishan-e-Pakistan” is higher civil award of Pakistan.
22. Highest battle field is “Siachen Glacier”.
23. New Zealand is in Australia continent.
24. Length of Pakistan India Border is 1610 km.
25. Length of boundary between Pakistan and Afghanistan is 2250 km.
26. Brigadier and Air commodore of Air force are equal.
27. “Hatf missile” is on the name of Sword of Hazrat Muhammad (S.A.W.W).
28. Weight of any object on earth will be equal to 1/6 of its original weight.
29. Area of turkey is 744742 km. square.
30. Afghanistan is in the north of Iran.
31. 8th OIC conference was held in Iran in 1997.
32. “Minar-e-Pakistan is 197 feet high.
33. GT road was constructed by Sher Shah Suri.
34. Pakistan is the member of D-8, ECO, SAARC, UNO, and OIC.
35. Dr. Abdul Salam rewarded by first noble prize of physics.
36. 4th OIC conference was held in Pakistan.
37. Red sea is besides Saudi Arabia and Yaman.
38. Mediterranean Sea in the south of Europe, north of Africa and in west of Asia.
1. “Battle of Panipat” was fought between Zaheer-u-din Baber and Ibrahim Lodhi in 1526.
2. Spain is the world champion of football.
3. Muhammad Husain Irshad was the first president of SAARC.
4. Muslim League was established in 1906.
5. Moulana Muhammad Ali Johar and Moulana Shoukat Ali Johar were known as “Ali
Brothers”.
6. Height of K-2 is 8624m.
7. Range of Ghouri Missile is 1500 km – 2300km.
8. Shah Jahan constructed “Lal Qila”.
9. Major General Sikander Mirza was first president of Pakistan.
10. National anthem of Pakistan was composed by “Abdul Kareem Chhangla”.
11. First president of all India Muslim league was Sir Agha Khan.
12. Pakistan became the member of United Nations in September, 1947.
13. In Pakistan 53% of population is related to agriculture.
14. “Istanbul” is the city of Turkey, whose half part is in Europe and half is in Asia.
15. “River Dajla” is in Iraq.
16. “Makran Coast” is the longest Coast of Pakistan.
17. “Neil Armstrong” placed his first step on moon.
18. Length of boundary line between Pakistan and China is 600 km.
19. Islamic Revolution Came in Iran in 1979.
20. Lake Manchar is in Sindh.
21. Length of Khojak Pass is 5.3 km.
22. United Nations Organization (UNO) was established in 1945 in New York.
23. World war two started in 1935.
24. Total Coastal area of Pakistan is 700 km.
25. Length of boundary line between Pakistan and Iran is 900 km.
26. Fata Consists of Kuram agency, Malakand agency, Mohmand Agency, northern and western
Wazirstan.
27. China, America, Russia, British and France are veto power countries.
28. 5 large cities of Sindh:
Karachi, Haiderabad, Sankharr, Mirpur Khas and Sakhar.
29. 5 large cities of Khyber pakhtun khawa:
Peshawar, Abbotabad, Nosherah, Dera Ismail khan and Dera ghazi khan.
30. 5 large cities of Punjab:
Lahore, Gujranwala, Rawalpindi, Gujarat, Sialkot, Multan and Jhelum.
31. 5 large cities of Baluchistan:
Quetta, Zob, Chamman, Qalat and Ziarat.

error: Content is protected !!