MCQs ABOUT PAK HISTORY

MCQs ABOUT PAK HISTORY

MCQs ABOUT PAK HISTORY.
Q1. When Mohammad Ali Junah born?
Ans:- 25th December 1876.

Q2. When Mohammad Ali Jinah died?
Ans:- 11th September 1948.

Q3. Who is entitled as father of Pakistani Nation?.
Ans:- “Qaid Aizam” Mohammad Ali Jinah.

Q4. When Mohammad Ali Jinah Joined the all India Muslim league?
Ans;- In year 1913.

Q5. Who was the first governor general of Pakistan?
Ans:- Qaid Aizam Mohammad Jinah.

Q6. When Lacknow pact took place?
Ans:- In year 1916.

Q7: When the Pakistan Resolution was Passed?
Ans:- On 24th March 1940, in Lahore.

Q8. What is the other name of Pakistan Resolution?
Ans:- Lahore resolution.

Q9. In which session of All India Muslim League the Pakistan resolution was Passed?
Ans:- In 27th Session held on 22, 23 & 24th March 1940 at Lahore.

Q:10. Who presented Pakistan Resolution?
Ans:- Maulvi A.K Fazul Haque.

Q:11. Under whose leadership the Pakistan resolution was presented?
Ans:- Qaid Aizam Mohammad Ali Jinnah.

Q:12. Who supported Pakistan resolution from UP?
Ans:- Ch.Khalique-uz-Zaman, Maulana Abdul Hamid Badayuni & Begum Mohammad Ali Johar.

Q:13. Who supported the resolution of Pakistan from CP?
Ans:- Sardar Abdul Rauf Shah.

Q:14. Who supported Pakistan resolution from NWFP?
Ans:- Sardar Aurangzeb.

Q:15. Who supported Pakistan resolution from Sindh?
Ans:- Abdullah Haroon.

Q:16. Who Supported Pakistan resolution from Madras?
Ans:- Abdul Hamid Khan.

Q:17. Who supported Pakistan resolution from Bombay?
Ans: I.I Chundrigar.

Q:18. Who supported Pakistan resolution from Balochistan?
Ans:- Qazi Isa.

Q:19. Who supported Pakistan resolution from Punjab?
Ans:- Maulana Zaffar Ali Khan & Dr.Mohammad Aslam.

Q:20. Who supported Pakistan Resolution from Kashmir?
Ans:- Pir Ziauddin Andrabi.

Q:21. At which place in Lahore Pakistan Resolution was passed?
Ans:- Minto Park (New:Iqball Parak) Lahore.

Q:22. Who translated Pakistan resolution in Urdu?
Ans:- Maulana Zaffar Ali Khan.

Q:23. Name the Lady representative of AIML who supported Pakistan resolution?
Ans:- Amjad Banu.

Q:24. When AIML was came into force?
Ans:- 30th December 1906, At Dakka.

Q:25. Who proposed the Idea of formation of Political Organization of Muslims of India.
Ans:- Nawab Samiullah Khan of Dhakka.

Q:26. What was the Ist name of AIML?
Ans:- Muslim all India confederacy.

Q:27. When the Ist annual Session of AIML was held.
Ans:- In year 1907, at Karachi.

Q:28. Who was the Ist President of AIML?
Ans: Sir Agha Khan.

Q:29. When Pakistan resolution become the Part of the constitution of AIML?
Ans:- In year 1941.

Q:30. In which assembly the Pakistan resolution was ist time produced in India.
Ans:- In 1938, in Sindh Assembly.

Q:31. Who was the Ist Prime Minster of Pakistan?
Ans:- Liaquat Ali Khan.

Q:32. Who Was the Ist speaker of National Assembly of Pakistan?
Ans:- Qaid Aizam Mohammad Ali Jinnah.

Q:33. Who supported Pakistan resolution from Bihar?
Ans: Nawab M. Ismail.

Q:34. When a while Paper on Indian affairs was published?
Ans:- On 10th April 1940.

Q:35. Who gave the concept of two Nation theory?
Ans:- Allama Mohammad Iqball.

Q:36. When Mohammad Iqball was Born?
Ans:- 9th November 1877 in Sialkot.

Q:38. Who was founder of Mohammad Anglo oriental College in Aligarh?
Ans:- In year 1875.

Q:39. When Mohammad Anglo oriental College in Aligarh was upgraded as Aligarh Muslim University?
Ans:- In year 1920.

Q:40. When the Urdu became official Language?
Ans:- In year 1837.

Q:41. Since when the war of independence was started?
Ans:- Since year 1957.

Q:42. When Indian National Congress came into focrce?
Ans:- In year 1885.

Q:43. When Nahru report was produced?
Ans:- In year 1928.

Q:44. When Qaid Aizam Mohammad Jinnah produced 14 points?
Ans: In year 1929.

Q:45. When Allama Mohammad Iqball Addressed the AIML?
Ans:- In year 1930.

Q:46. When Partition Plan was produced?
Ans:- On 3rd June 1947.

Q:47. When Government of India Act was passed?
Ans:- In year 1935.

Q:48. When the communal award was passed?
Ans: In year 1932.

Q:49. When cripps mission Plan was given?
Ans:- In year 1942.

Q:50. When Cabinet mission plan was given?
Ans:- In year 1946.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

error: Content is protected !!